Wyjeżdżasz i zastanawiasz się, czy można mrozić masło, bo wiesz, że pod Twoją nieobecność się zepsuje? A może taka porcja masła jest zbyt duża dla Ciebie i chcesz ją podzielić? Dziś rozwieję Twoje wątpliwości, odpowiem na wszystkie pytania i wyjaśnię, czym w praktyce jest mrożenie masła.
Mrożenie produktów, od dawna stało się idealnym sposobem na przedłużenie żywotności jedzenia. Niektórzy uparcie twierdzą, że mrożenie nie jest dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza że półki sklepowe uginają się od świeżej żywności. Faktem jednak jest, że nie wszyscy mają równy dostęp do sklepów. Czasami, aby do niego dotrzeć, trzeba pokonywać kilka kilometrów, co uniemożliwia codzienne zakupy. Bywa też tak, że dla jednej osoby cały produkt to zbyt dużo, bo mieszkają sami bądź tylko oni jako jedyni jedzą go w danej rodzinie. Lepiej jest więc zamrozić określone produkty, niźli je marnować wyrzucając.
Czy można zamrozić masło?
Prawdziwe masło to nic innego jak tłuszcz jadalny w postaci zestalonej, który jest otrzymywany ze śmietany z mleka zwierzęcego (najczęściej krowiego, ale również owczego czy koziego). Nazwa masło została jednak zarezerwowana dla produktów bez domieszki tłuszczów roślinnych. W większości przypadków mamy do czynienia jednak nie z prawdziwym masłem, ale z różnego rodzaju mieszankami masło podobnymi. Różnica jest duża, a i tak większość z nas wszystko wrzuca do jednego worka, nazywając każdy tłuszcz do smarowania masłem.
Tak więc dostępne są różne rodzaje masła w różnych opakowaniach. Masła roślinne ze względu na rzadszą konsystencję sprzedawane są w plastikowych pojemnikach. Prawdziwe masło i margarynę kupimy zawinięte w foliowe opakowanie. Masła w pojemnikach mają większą żywotność. Zamknięcie mimo wszystko utrudnia dopływ powietrza do produktu, dzięki temu masło przechowywane w warunkach chłodniczych tak szybko się nie psuje. Z kolei masło w papierowym (foliowym) opakowaniu psuje się dużo szybciej i z pewnością wiele z Was kojarzy ten nieprzyjemny zapach zjełczałego masła. Musimy odpowiednio przechowywać produkty mleczne (pseudomleczne). Zawsze, gdy decydujemy się na margarynę w kostce, poleca się jej przechowywanie w szczelnie zamkniętym pojemniczku (maselniczce).
Masło jest jednym z produktów, które można z powodzeniem mrozić. Moja babcia zawsze kupowała masło w kostce i dzieliła je na części. Potem wyjmowała w zależności od potrzeb. Cieszyła się zawsze świeżym masłem niezależnie od okoliczności. Masło nie traci swoich właściwości. Wielokrotnie mroziłam margarynę, odmrażałam i dodawałam do domowych wypieków i wszystko było w porządku. Śmiało więc możecie wykorzystać ten sposób i mrozić masło u siebie w domu.
Zasady mrożenia masła
Decydując się na zamrożenie masła, musimy pamiętać o kilku kluczowych zasadach. Przede wszystkich do mrożenia wybieraj produkty z dłuższym okresem przydatności. Mrożenie masła tuż przed datą spożycia jest o tyle kłopotliwe, że takie masło potem nie może być długo przechowywane w lodówce. Mrożenie nie zabija bakterii, a jedynie je usypia. Po odmrożeniu proces psucia przebiega niemalże z dwojoną siłą. Po drugie, masło warto mrozić w oryginalnym plastykowym pojemniku bądź też w przypadku masła w kostce używać do tego celu folii aluminiowej, która będzie chroniła przed kontaktem z resztą zamrożonych produktów.
0 Komentarze