Ulubione grzyby, owoce, zioła – często chcemy zostawić ich aromat ze sobą na dłużej. Oprócz robienia przetworów suszymy składniki, by później móc dodawać je do domowych potraw. Czy suszarka do grzybów jest do tego niezbędnym sprzętem? Czy piekarnik nie będzie wystarczający do wysuszenia produktów? Sprawdzamy.
Jak działa suszarka do grzybów?
Suszarka do grzybów ma za zadanie odparowywać wodę z produktów. W ten sposób możemy dość szybko zakonserwować składniki, z których później będziemy korzystać przez kolejne miesiące. Pojemność suszarki do owoców i grzybów to najczęściej od 10 do 15 litrów. Większość sprzętów jest wyposażona w okrągłą podstawę i przezroczystą, plastikową obudowę, która pozwala obserwować proces suszenia.
Suszarka do owoców i grzybów – wady i zalety
Do zalet suszarki do grzybów należy z pewnością szybkie działanie. Już po kilku – kilkunastu godzinach możemy cieszyć się zdrowymi domowymi przysmakami. W suszarce wysuszymy nie tylko grzyby (choć to najpopularniejsze rozwiązanie), ale też owoce, które posłużą jako niskokaloryczna przekąska do serialu czy pracy. W suszarce można wysuszyć również zioła, pestki, orzechy, a nawet mięso – np. na przysmak dla psa czy kota.
Suszarka do owoców, mimo że jest dodatkowym urządzeniem kuchennym pobierającym prąd, w rzeczywistości generuje oszczędności. Niektórzy do suszenia grzybów czy owoców lubią wykorzystywać piekarnik. Nie jest to jednak ekonomiczne rozwiązanie. Suszenie w piekarniku wymaga uchylonych drzwiczek i długiego czasu, co zwiększa koszty związane z poborem prądu.
Czy suszarka do grzybów ma wady? Przeciwnicy suszenia twierdzą, że szybkie suszenie grzybów w suszarce pozbawia je smaku i aromatu, a najlepszym sposobem suszenia jest naturalne suszenie na słońcu. Nie każdy ma jednak tak dużo miejsca oraz czasu, który mógłby poświęcić na naturalne suszenie. Suszenie w przeznaczonym do tego urządzeniu znacznie skraca czas całego procesu i pozwala dłużej cieszyć się ulubionymi produktami.
Szukasz idealnej suszarki do grzybów? Sprawdź zestawienie modeli od różnych producentów: https://www.neonet.pl/do-kuchni/suszarki-do-owocow-warzyw-grzybow.html i wybierz model, który spełni Twoje oczekiwania.
Jak suszyć grzyby?
Na koniec warto dowiedzieć się, jak prawidłowo suszyć grzyby w suszarce. Przede wszystkim grzyby musimy odpowiednio przygotować. Warto oddzielić nóżki od kapeluszy, a następnie obrać lub oskrobać grzyby, pozbywając się z nich ziemi. Uwaga! Grzybów nie należy myć, ponieważ zbyt mokre produkty mogą suszyć się bardzo długo lub w ogóle nie będą miały szansy prawidłowo się wysuszyć.
Kolejnym krokiem jest pokrojenie grzybów w plastry, najlepiej podobnej grubości. Następnie należy już tylko równomiernie porozkładać je na sitkach, umieścić w suszarce i wybrać odpowiednie ustawienia. Nie układaj grzybów „na zakładkę” i pozostaw pomiędzy nimi niewielki odstęp, by miały szansę na równe wysuszenie. Na bieżąco kontroluj proces suszenia i nie zmieniaj temperatury.
0 Komentarze