Niepowtarzalny klimat i dobra atmosfera przyciąga klientów tak samo jak smaczne jedzenie. Wystrój i całe wyposażenie odgrywają ogromną rolę w budowaniu wizerunku restauracji. Dlatego zakup mebli powinien być bardzo dobrze przemyślany. Najlepiej spojrzeć na niego z perspektywy potrzeb przyszłych klientów. Meble do restauracji muszą być funkcjonalne, praktyczne i jednocześnie zapewniać właściwy komfort użytkowania.
Meble do restauracji- trwałość i prostota w utrzymaniu czystości
Meble do restauracji muszą cechować się dużą trwałością. Zdecydowanie bardziej narażone są na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych – zarysowania, uszkodzenia czy kontakt ze substancjami odkażającymi, niż zwykłe stoły i krzesła w naszych domach. Meble z tworzyw mogą użytkowane zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz lokalu. To, co daje większe aranżacyjne przestrzeni. W okresie letnim bez problemu można wystawić takie stoły i krzesła przed wejście lokalu, tworząc specjalne ogródki. Meble wykonane z tworzyw są odporne na działanie niekorzystnych czynniki atmosferycznych – deszczu czy słońca. Nie musimy ich dodatkowo zabezpieczać w niezbyt sprzyjające dni. Dzięki temu takie rozwiązanie jest bardzo praktyczne i funkcjonalne.
Krzesła restauracyjne powinny być wytrzymałe, tak aby bez problemu mogły usiąść na nich różne osoby, zarówno drobna osoba, jak i umięśniony człowiek. Do lokali gastronomicznych rekomenduje się krzesła z oparciami. Możliwość oparcia znacząco wpływa na komfort siedzenia. Wybierane meble do restauracji powinny również nie być problematyczne w codziennej pielęgnacji. Musimy pamiętać, że będą one w zależności od potrzeby czyszczone kilka czy kilkanaście razy dziennie. Prosty design jest w tej sytuacji niezastąpiony.
Wygoda i estetyka w każdym calu
Meble do restauracji powinny wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów, zarówno pod względem wygody ich użytkowania, jak i estetycznego wyglądu. Wiele zależy od samego charakteru lokalu. Inaczej będzie urządzona restauracji przeznaczona dla klientów biznesowych, a inaczej lokal z orientalnym jedzeniem. Zawsze krzesła i stoły muszą spełniać zasady ergonomii i dobrze się przy tym prezentować. Klient w ciągu kilku pierwszych sekund wyrabia sobie opinie na temat danego miejsca. Pierwsze wrażenie jest niezwykle istotne, zwłaszcza że robi się je tylko raz. Potem już dużo trudniej przekonać klienta do zmiany postrzegania danego miejsca.
Meble nie tylko powinny wpisywać się w styl aranżacji wnętrza, ale również tworzyć z pozostałymi elementami spójną całość. W przypadku lokali z konkretnym motywem przewodnim (restauracji z kuchnią włoską, grecką lub azjatycką) dobrze będą się prezentowały meble, które swoim kolorem i kształtem nawiążą do wybranej tematyki. Decydując się na gustowne wyposażenie, mamy pewność, że nie będziemy musieli dodatkowo inwestować w jakieś specjalny ozdoby. Same stoły i krzesła właściwie dobrane będą doskonale zdobić wnętrze lokalu.
0 Komentarze