pączki bez jajek przepis

Pączki bez jajek to idealna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Mimo że w składzie brakuje jaj nadal są bardzo puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam ten przepis wszystkim, którzy z różnych względów muszą wyeliminować jajka z diety np. z powodu alergii lub zwyczajnie mają ochotę na pyszne pączki, ale akurat nie mają w lodówce jajek. Ciasto na pączki bez jaj jest tak uniwersalne, że można je nadziewać lub wykorzystać do zrobienia pączków z dziurką.

Składniki na pączki bez jajek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 pełne łyżki cukru
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo będzie potrzebne:

  • 1,5 litr tłuszczu do smażenia pączków - oleju / smalcu
  • Miska, stolnica, wałek, wykrawaczka do pączków, ewentualnie szklanka, garnek do smażenia, ręcznik papierowy

 




Przygotowanie:

1. Na początek zrób zaczyn. Do plastikowej miski wsyp mąkę – 500 gram, jak podano w przepisie. Zrób w mące wgłębienie i rozkrusz w nim drożdże. Drożdże zasyp 4 pełnymi łyżkami cukru i zalej ½ szklanki ciepłej wody. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 20 minut. Zaczyn powinien zacząć rosnąć i się spienić.

2. Do tak przygotowanego zaczynu dodaj resztę składników - ½ szklanki ciepłego mleka, olej, sól. Wymieszaj wszystko i zacznij wyrabiać ciasto na pączki bez jajek. Gdy ciasto będzie prawie gotowe, dodaj 2 łyżki spirytusu. Spirytus sprawia, że pączki nie będą chłonęły zbyt dużo ilości tłuszczu podczas smażenia. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite.

3. Gotowe ciasto pod przykryciem odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.

4. Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę lub blat. Rozwałkuj na placek o grubości około 2,5 centymetra. Wycinaj pączki przy użyciu specjalnej wykrawaczki do pączków bądź szklanki o cienkich brzegach. Możesz również wyciąć w środku dziurkę lub nadziać pączki przed smażeniem. Gotowe paczki przykryj ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Pączki po wyrośnięciu powinny być leciutkie i puszyste.

5. Pączki bez jajek smaż na głębokim tłuszczu, tak aby swobodnie w nim pływały, nie dotykając spodu garnka. Po usmażeniu na chwilę układaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się pozostałości tłuszczu ze smażenia. Gotowe pączki możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Sprawdź koniecznie inne przepisy na pączki dostępne na portalu kulinarnym Przepisy.pl.