Garnki do gotowania mają bezpośrednią styczność z żywnością podczas termicznej obróbki żywności, to dlatego ich wybór nie może być przypadkowy. Podczas zakupu garnków, warto zwrócić uwagę nie tylko na to czy są solidnie, dobrze wykonane, ale również na to czy przyrządzane w nich potrawy będą bezpieczne dla zdrowia. Sprawdziliśmy, jakie garnki są najzdrowsze, a których lepiej nie mieć w swojej kuchni. Aluminiowe, ze stali nierdzewnej czy może emaliowane?

Które garnki są bezpieczne i nie wydzielają szkodliwych substancji?

Wybór ekologicznej żywności i przygotowywanie posiłków według zasad zdrowego odżywiania wcale nie oznacza, że właściwie będziemy się odżywiać. Może się okazać, że danie przygotowane w złej jakości garnkach, zamiast dostarczać potrzebnych substancji odżywczych, staje się trujące i szkodliwe dla organizmu. Podczas wysokiej temperatury z naczyń może wydobywać się szkodliwa chemia czy metale ciężkie, które będą prowadzić do rozwoju różnego rodzaju schorzeń czy chorób.

Podczas wyboru najzdrowszych garnków trzeba koniecznie zwróć uwagę, czy wybrany produkt posiada atest PZH - Państwowego Zakładu Higieny. Atest co prawda nie jest wymagany, aby dany garnek mógł trafić na sklepowe półki, ale wybierając produkty, który go posiada masz pewność, że powłoka została odpowiednio przebadana i gotowanie w takim garnku jest w pełni bezpieczne. Pomocne, w odnalezieniu, jakie graniaki są najzdrowsze jest oznaczenie BPA free. Oznacza to, że naczynie jest całkowicie wolne Bisfenol A. Obecność tego związku chemicznego w żywności ma szkodliwy wpływ na gospodarkę hormonalną, a nawet powodować raka. Zarówno powłoka, jak i cały garnek, nie powinien zawierać również ołowiu czy niskiej jakości teflonu. Warto zwrócić uwagę równie na grubość dna. Im jest ono grubsze i solidniejsze, tym większa gwarancja, że garnek jest bardziej odporny na różnego rodzaju uszkodzenia. 
 

Garnki aluminiowe z powłoką ceramiczną – czy są najzdrowsze?

Stoneline garnki mają powłokę ceramiczną z dużą odpornością na wszelkiego rodzaju zarysowania. Dzięki niezwykle funkcjonalnej i nieprzywieralnej powłoce gotowanie i smażenie odbywa się przy użyciu niewielką ilością tłuszczu czy oleju. Garnki ceramiczne, podobnie zresztą jak emaliowane naczynia, są optymalnym produktem dla osób cierpiących na różnego rodzaju alergie. Powłoka ceramiczna nie wchodzi w reakcje z jedzenie i nie zmienia jego smaku czy aromatu.

Czy garnki emaliowe są zdrowe?

Powłoka emaliowana odznacza się sporą odpornością na wysoką temperaturę, a co najważniejsze nie wchodzi w reakcje z płynami myjącymi. Garnki emaliowe są więc zdrowe, ale pod warunkiem, że ich powłoka nie została w żaden sposób uszkodzona. Warto mieć na uwadze, że podczas gotowania żywności w garnku, jego powłoka narażona jest na działanie wysokich temperatur. To wszystko może powodować uwalnianie toksycznych substancji. W przypadku powłok emaliowanych po dłuższym użytkowaniu pojawiają się odpryski. W uszkodzonych miejscach gromadzą się drobnoustroje oraz bakterie. Jeśli chcemy, aby garnki emaliowane były zdrowe, gdy tylko pojawią się pierwsze oznaki nadmiernego użytkowania, należy je wymienić na nowe. Warto to robić regularnie. 


Czy garnki ze stali nierdzewnej są najzdrowsze?

Najwyższej jakości garnki ze stali nierdzewnej są oznaczane parametrem 18/10, co oznacza, że do ich wytworzenia użyto stali, w skład której wchodzi 18% chromu oraz 10% niklu. Przykładem są fiskars garnki. Podczas gotowania w naczyniach ze stali nierdzewnej może dojść do uwalniania metali ciężkich, tj. ołów czy kadm. Tutaj również warto kierować się zasadą, jak w przypadku garnków emaliowanych, że nie używamy niczego, co ma widoczne oznaki zniszczenia na powłoce. Podczas gotowania warto także wybrać właściwe akcesoria kuchenne - drewniane czy bambusowe łopatki, widelce czy łyżki, które tak nie zniszczą powłoki. Jeśli w domu są alergicy, trzeba dobrze rozważyć zakup garnków ze stali nierdzewnej. Nikiel czy chrom w powłoce może być dla niech niebezpieczny.

Garnki żeliwne – zdrowe, ale nie dla wszystkich

Naczynia żeliwne są masywne i ciężkie. Z powodu wysokiej trwałości i niezawodności na lata zyskują swoich zwolenników. Nie są to garnki całkowicie neutralne dla przygotowywanych w nich potraw. Podczas obróbki termicznej pierwiastek żelaza przenika do jedzenia. Jeśli dana osoba cierpi na anemię, to może być korzystne rozwiązanie. Przy hemochromatozie odradza się używania tego typu garnków. Garnki żeliwne nie mogą być długo poddawane działaniu wody, gdyż mogą zwyczajnie zardzewieć.

Podsumowując, jakie garnki są najzdrowsze? Wszystko zależy od tego, czy osoba użytkująca naczynie jest zdrowa, czy choruje na określony typ schorzenia. Niektóre rodzaje materiałów, z jakich wykonane są naczynia, po prostu wykluczają ich użycie.


#materiałsponsorowany